‘Curnê Reş’i yeniden alacağız’

Seçimlerin yeniden yapılmasına karar verilen Curnê Reş’de Belediye Eşbaşkanı Garip Yeşil, vazgeçmeyeceklerini, direnip yeniden Curnê Reş’i alacaklarını belirtti.

YEREL SEÇİM

Türkiye ve Kurdistan’da yerel seçim sonuçları tartışılmaya devam ediyor. AKP, özellikle DEM Parti’nin aldığı bazı yerlere itirazlarda bulunarak seçim sonuçlarını değiştirmeye ya da mazbatayı teslim etmeyi geciktirmeye çalışıyor. Riha’nın Curnê Reş ilçesinde de AKP’nin itirazı sonucu seçimlerin yenilenmesine karar verildi.

2019 seçimlerinde hile ve oyların yakılması, blok oy kullanılması sonucu AKP’nin kazandığının ilan edildiği Curnê Reş’de, taşımalı seçmenlere, blok kullanılmasına rağmen 31 Mart tarihinde yapılan seçimlerde DEM Parti yüzde 33.20 oy oranı ile AKP’den yüzde 3 fazla oy alarak Curnê Reş’i aldı. AKP’nin seçim sonuçlarına yaptığı itirazları kabul eden YSK, Curnê Reş’da seçimlerin yenilenmesine karar verdi.

2 Haziran 2024 tarihinde yapılacak olan yeni seçimler öncesi, AKP, özellikle Yeniden Refah Partisinin oylarını almak için çalışmalara başladı. Curnê Reş’de yaşanan durumu ve son gelişmeleri Curnê Reş Belediyesi Eşbaşkanı Garip Yeşil ANF’ye değerlendirdi.

Curnê Reş’in özellikle Kürtlerin mücadele tarihinde önemli bir yeri olduğunu belirten Garip Yeşil, Curnê Reş’in yeniden alınmasının sadece belediyecilik zaferi olarak görülmeyeceğini belirterek şunları söyledi, “Curnê Reş Kürtlerin belediyecilik anlayışında önemli yer tutuyor. Kürt özgürlük mücadelesi açısından Curnê Reş çok önemli bir kent. Kürt özgürlük mücadelesi tarihinde, Kürtler içerisinde ağalık sistemi, feodal zihniyetin ön planda olduğu bir süreçte kadın mücadelesinin yeni yeni nüanslarının olduğu zamanlarda Curnê Reş halkı büyük ölçüde rol oynamıştır ve bu sisteme karşı güçlü bir irade sergilemiştir. 45 yıl sonra Curnê Reş’i yeniden almak aslında sadece belediyecilikle bağdaştırılamaz, 45 yıllık iktidar zihniyetten yorulmuş bir halkın irade göstergesidir.”

Özellikle Kürt özgürlük mücadelesinin önemli noktalarından olan Curnê Reş’de mücadeleyi engellemek için çok şey yapıldığını söyleyen  Garip Yeşil, sözlerine şöyle devam etti, “Kürt mücadelesinin tavan yaptığı dönemde Kürtlüğün yayılmasını ve bizim özgürlük mücadelemizi engellemek için bir çok çalışma yürütmüşlerdir. Curnê Reş’de şu an feodal zihniyetin son demlerinin olduğunun farkındayız. AKP bu zihniyetin yok olmasını istemiyor. Değişim ve dönüşümden korkan bir AKP zihniyeti ile karşı karşıyayız ve bundan dolayı da Curnê Reş’i bırakmak istemiyor.”

’45 YIL SONRA HALK YENİDEN DEM PARTİ’YE YÜZÜNÜ DÖNDÜ’

Curnê Reş’in 45 yıl sonra yeniden DEM Parti’ye yüzünü döndüğünü söyleyen Garip Yeşil, “Bugün geldiğimiz noktada aslında demokrasi, hak, hukuk ve çokta hukuksal bir işleyişten bahsedemiyoruz. Van bunun büyük bir örneğidir. Neredeyse AKP’nin 4 katı oy farkıyla almasına rağmen mazbatayı ikinci partiye rahatlıkla verebiliyorlar. Bu yüzden çok fazla oy farkıyla almak iktidar için çok da önemli değil. Hukuksal süreç doğru işlenmediği için bu süreçler AKP’nin istediği şekilde ilerliyor. Bu tür haksızlığa karşı ancak halkımız iradesine sahip çıkıp bu hukuksuzlukla mücadele edebilir” dedi.

‘VAZGEÇMEYECEK, DİRENECEK VE YENİDEN ALACAĞIZ’

Bundan sonraki süreçte direnmeye, çalışmaya devam edeceklerini belirten Garip Yeşil, halkın iradesini asla teslim etmeyeceklerini söyleyerek sözlerini şöyle sonlandırdı, “Xêlfetî’de bu yönden Curnê Reş’le aynı öneme sahip. Özellikle sayın Öcalan’ın memleketi olması bile Kürt halkının nezrinde önemli bir yere sahip olması için yeterlidir.  AKP’de bunun öneminin farkında. Yani güçlü iradeyle tekrardan alacağımıza eminiz. Bundan sonraki süreçte tabi ki vazgeçmeyip direnmeye devam edeceğiz. Hele ki Curnê Reş’i aldıktan sonra bu demokratik mücadeleyi sürdürmeye devam edip halkımızın iradesine sahip çıkacağız. Halkımızın da yanımızda olması bize bu açıdan çok güç veriyor.”